L’ESCOLA ROCAPREVERA AMB LA MARATÓ

Els valors, els principis que fan funcionar el món. Amb aquest lema i amb l’objectiu d’ il·lusionar i implicar als nostres alumnes en una acció social, solidària i d’ajuda a les persones, ens vam plantejar aquest projecte.

Des de fa 9 anys, l’escola participa amb La Marató de TV3 organitzant activitats solidàries. Anteriorment els alumnes de totes les etapes, durant la setmana de La Marató elaboraven berenars solidaris, per tal que les famílies els poguessin comprar i així poder recollir diners per aquesta iniciativa.

Aquest curs, explica Àngels Marfà, directora pedagògica de l’Escola Rocaprevera, s’ha plantejat com un projecte d’escola, que s’ha dut a terme des de l’àrea de valors, tot i que ha impregnat la resta d’àrees per la seva dimensió”. 

Així, des de P2, fins a 4t d’ESO, aquest trimestre hem treballat el concepte de  Solidaritat. El propòsit ha estat treballar, entre altres, la dimensió social de l’àrea, mostrant actitud de servei i compromís social. Aquest treball s’ha realitzat a partir de l’observació de la realitat que ens envolta, l’anàlisi de diferents situacions i dilemes ètics, i la proposta d’idees creatives que aportin millores socials.

La forma de portar-ho a la pràctica ha estat organitzant les activitats per La Marató i així poder col·laborar i solidaritzar-nos amb totes les persones que pateixen alguna malaltia minoritària.

Cada curs, i en funció de les seves possibilitats, han treballat en l’organització de les activitats programades pel dia 15 de desembre. Aquestes activitats han estat pensades perquè petits i grans hi poguessin participar, ha afirmat Marfà. Activitats i accions que han anat des de les activitats del mateix diumenge, la preparació d’aquestes, com ara la recollida de material, o tota la tasca de difusió amb pancartes, vídeos per les xarxes socials o una falca a Ràdio Ona.

Les activitats del dia de la Marató van ser les següents:

  • A les 10h inici de les activitats al pati de l’escola amb xocolatada popular, amb el suport de comerços del poble, i te del Marroc ben calentó.

  • Durant tot el matí, obra d’art col·lectiva, que es va portar a terme a la Plaça Nova i que està inspirada en l’obra de l’artista japonesa Yayoi Kusama.

  • A partir de 2/4 d’11 sortida de l’Escola Rocaprevera dels grups que participaven al geocaching per Torelló.

  • Mentrestant, al pati de l’escola hi va haver un taller de tatuatges fets amb henna i realitzats per mares de l’escola.

Durant la setmana anterior, l’Escola Rocaprevera vam rebre la visita de l’Estel i el Joan, dues persones amb malalties minoritàries vinculades amb la Marató de TV3 d’enguany, que ens han explicat la seva situació i les seves vivències amb les malalties minoritàries que tenen diagnosticades, als cursos d’infantil i de primària. La setmana anterior, metges voluntaris, van fer xerrades a ESO sobre les malalties minoritàries.

Les persones que participaven van poder fer les seves aportacions voluntàries a les caixes solidàries que trobaran al voltant de les activitats. El diners recollits, un total de 623.90€ es van destinar íntegrament per La Marató de TV3.

MIQUEL MARTÍ I POL A L’ESCOLA ROCAPREVERA

El 29 de novembre, el nostre teatre es va convertir en un bosc de tardor, on els nens i nenes de 2n i 6è de la nostra escola el van omplir de poesia de Miquel Martí i Pol. Tot en el marc del projecte de padrins lectors, on alumnes de 6è acompanyen a alumnes de 2n en l’aprenentatge i millora de la lectura, “creant-se un vincle entre alumnes de 6à i 2n i comporta una millora recíproca d’aprenentatge“, afrma Fina Ferrés, cap d’estudis de secundària i professora de llengua i literatura catalana.

Una activitat inclosa en el programa de les Jornades Miquel Martí i Pol 2019 de la Fundació Miquel Martí i Pol, que aprofundeix en viure la poesia del nostre país i de la nostra comarca per part dels alumnes i les famílies de la nostra escola.

Fina Ferrés va participar en la presentació de les Jornades a Roda de Ter i va voler posar en valor la participació de l’Escola Rocaprevera en unes jornades a l’entorn d’un dels poetes més rellevants de la nostra literatura“.

JOCS OLÍMPICS DE ROCAPREVERA

Aquest curs, l’Escola Rocaprevera porta a terme, per primera vegada, un projecte educatiu de centre, és a dir des d’educació infantil a ESO, passant per secundària.
Aquest projecte educatiu és a l’entorn dels Jocs Olímpics, aprofitant que l’any que ve és olímpic amb l’edició de Tòquio 2020.

El passat dimecres, en el marc de les activitats de Santa Cecília i amb la participació de les famílies, es va fer la inauguració dels Jocs Olímpics de l’Escola Rocaprevera que va constar de balls de diferents països, l’encesa de la flama olímpica per part de l’alumne més petit i el més gran del centre, així com també la presentació de la mascota olímpica, escollida pels alumnes i les famílies entre propostes de l’alumnat, essent escollida la proposta d’una alumna de 1er d’ESO, amb La Tinta i En Carbó, una ploma i un llapis de carbó.

Per Jaume Caelles, un dels dos directors pedagògics de l’escola, el projecte sobre els Jocs Olímpics permet treballar molts temes transversalment, des de la geografia al funcionament del cos humà, valors o economia. És tot un repte treballar amb un projecte des dels més petits als més grans” .

Per Sergi Pla, cap d’estudis d’infantil i primària, “la voluntat de l’escola és obrir-nos per poder fer visites a instal·lacions olímpiques a casa nostra, aprofitant que vam tenir els nostres Jocs Olímpics el 1992, així com obrir les portes de l’escola per conèixer, per exemple, l’experiència de participants en olimpíades”.

Es té planificat cloure el projecte olímpic amb una jornada esportiva a la zona esportiva de Torelló a final d’aquest curs.